Studiemiddag: Meerstemmig erfgoed
6 juli 2023 | Remonstrantse Kerk Groningen

Op donderdag 6 juli organiseert de Schoolkerk van Groninger Kerken een studiemiddag met workshops rond het thema meerstemmig erfgoed, bedoeld voor mensen die werken met cultureel erfgoed, docenten en studenten. We organiseren deze middag in het kader van het landelijke Netwerk Religieus Erfgoed.


Meerstemmig erfgoed
Erfgoed heeft veel gezichten, ieder geeft er een eigen betekenis aan. We noemen onze kerken dan ook 'bakens van betekenis'. Dit geldt niet alleen voor gebouwen, maar ook voor objecten en tradities. Erfgoed is dus meerstemmig, maar hoe laat je die stemmen horen?


Op deze studiemiddag duiken we in verschillende workshops in het onderwerp. We onderzoeken of en hoe die meerstemmigheid het erfgoedveld toegankelijker en inclusiever kan maken, en hoe we daar nieuwe benaderingen voor in kunnen zetten.


Je kunt inspiratie opdoen, kennismaken met innovatieve methodes en (nieuwe) collega's ontmoeten. Hieronder lees je meer over de workshops.


Studenten

Studenten zijn welkom om te ontdekken wat er in de praktijk met erfgoed gebeurt en kennis te maken met potentiële onderzoeksvelden en werkgevers.


Aanmelden

Deelname kost € 5,00 (studenten gratis)

Aanmelden kan tot 1 juli.


We hopen je te zien op 6 juli! 

Aanmelden
Programma

Remonstrantse Kerk  kantoor Groninger Kerken
Coehoornsingel 14, Groningen


14:45   inloop met koffie en thee

15:15   welkom & introductie
15:45   workshops in twee rondes

17:15   afsluiting met een drankje en hapje in de hand 

18:15   einde programma

De studiedag is onderdeel van het landelijke Netwerk Religieus Erfgoed. 

Netwerk Religieus Erfgoed
Workshop: De kracht van verhalen
Arjen Barel van Storytelling Center

Arjen Barel werkte over de hele wereld met mensen uit verschillende culturen met de kracht van verhalen. Hij ontwikkelde een methode waarbij je storytelling in kunt zetten in allerlei situaties. Daarnaast maakte hij i.s.m. de Rijksuniversiteit Groningen de wandelroute 'Islam in Amsterdam'.


Verhalen spelen in erfgoed een belangrijke rol, zeker omdat ze soms ook gebruikt worden om mensen uit te sluiten. Storytelling nodigt ertoe uit om gevoel en ratio met elkaar te verbinden.


In deze workshop word je je bewust van de kracht van verhalen en de manieren waarop deze ingezet kunnen worden in (religieus) cultureel erfgoed.


Lees hier een interview met Arjen:

Interview Arjen Barel
Workshop: Game based learning & erfgoed
Indietopia

Gamen is razend populair onder jongeren. Sommigen zien het al gauw als nutteloos vermaak, maar er zijn heel veel games waarin leerzame en cultureel verrijkende elementen zitten. 


Merijn de Boer heeft met zijn team van Indietopia een aantal Groninger Kerken 3D gescand. Alle details zijn daarin opgenomen. Zo'n scan kan voor uiteenlopende dingen gebruikt worden, zoals documentatie, educatieve materialen, miniatuurkerkjes printen en... games.


In deze workshop hoor je meer over deze innovatieve manier van kijken naar (en inzetten van) erfgoed en wat je daar allemaal mee kan. En hoe leren jongeren eigenlijk van een game? 


Bekijk hieronder de 3D-scan van de kerk van Garmerwolde.

Indietopia
Workshop: Nieuwe vormen in erfgoed
Paul&Albert

Groninger Kerken wil met educatieve programma's, onder de noemer Schoolkerk, graag aansluiten bij maatschappelijke onderwerpen. We zoeken steeds naar manieren om deze onderwerpen in een aantrekkelijke vorm aan kinderen en jongeren aan te bieden. Erfgoed is niet alleen geschiedenis, soms voegen we ook fysiek iets nieuws toe, om het van een andere kant te kunnen bekijken of nieuw publiek te betrekken.


Designers Paul & Albert ontwierpen voor Groninger Kerken onder andere het spel Sleutelbewaarders en Feest! In Oost en West in de toren van Garmerwolde. Ze nemen je in deze workshop mee in hun creatieve proces.  

Bezoek de Schoolkerk-toren virtueel
Paul&Albert
Facebook Instagram Twitter

Heb je vragen of opmerkingen? 
Neem dan contact met ons op via info@schoolkerk.nl

Online weergeven  |  Afmelden